Get Adobe Flash player

Spellingsfout is een spellingsfout! vervolg


Wellicht ben ik een beetje te accuraat geweest. Ik had de redactie van de Van Dale mijn blog gestuurd met een verzoek om het woord ‘tekstperfectie’ op te nemen in het bekendste verklarende woordenboek van Nederland. Onderstaand de reactie:

Op 24 februari 2010 10:20 schreef Van Dale Taalweb <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.> het volgende:

Geachte mevrouw Broks,

Hartelijk dank voor uw e-mailbericht.

Een woord wordt opgenomen in de Grote of Dikke Van Dale als het gedurende langere tijd (ongeveer drie jaar) regelmatig wordt aangetroffen in het (schriftelijk) algemeen taalgebruik. Welke woorden dat zijn, wordt door de redactie voornamelijk bepaald door digitale teksten te doorzoeken (kranten, tijdschriften, boeken, internet). Deze teksten moeten bedoeld zijn voor een ruimer publiek en ze moeten gemakkelijk toegankelijk zijn voor veel mensen. Dat betekent dat woorden die alleen gebruikt worden in een bepaald vakgebied, in bepaalde kringen of in een bepaalde regio, niet worden opgenomen. Dus als een woord alleen gebruikt wordt door een bepaalde beroepsgroep of alleen bij een bepaalde sportclub of alleen in een klein deel van Nederland of België, dan wordt het woord niet in de Dikke Van Dale opgenomen. Het woord of de uitdrukking moet algemeen bekend zijn, het moet ingeburgerd zijn. Uw suggestie tekstperfectie voldoet (nog) niet aan dit criterium.

Overigens wil ik u wijzen op een redeneerfout in uw blogtekst. Als een woord niet in een woordenboek of woordenlijst staat, wil dat namelijk niet zeggen dat het woord fout is of niet bestaat.

In het Nederlands kun je heel gemakkelijk woorden aan elkaar 'plakken' en zo nieuwe woorden maken. Een voorbeeld is uw eigen woord tekstperfectie. Of voetbalschoenvetergaatje. Het is onbegonnen werk om al die mogelijke woorden op te nemen in een woordenboek of woordenlijst. Een redactie moet dus keuzes maken.

Zogenaamde 'doorzichtige samenstellingen' worden niet als trefwoord opgenomen in het woordenboek. Een samenstelling is doorzichtig als de betekenis van het geheel eenvoudig is af te leiden uit de afzonderlijke delen (die wel in het woordenboek staan). Een voorbeeld is stoeptegel. Dat woord staat niet in de Dikke Van Dale, maar is een prima Nederlands woord. Ook spellingfout is zo'n doorzichtige samenstelling. En zelfs spellingsfout is niet per se fout, want deze schrijfwijze is toegestaan volgens de regels voor het schrijven van de tussen-s. Zie voor meer informatie hierover http://woordenlijst.org/leidraad/10/1/.

Met vriendelijke groet,

Van Dale Uitgevers

Marjan Arts

Redactie

Vak apart
Hieruit komen voor mezelf twee punten naar voren. Er is hoop voor het woord tekstperfectie en de Nederlandse taal is echt een vak apart. Wat houd ik toch van mijn vak!


® 2010-2019 Sabine Broks Teksten
Alle rechten voorbehouden