Get Adobe Flash player

Dit kan geen toeval zijn... Of toch wel?

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 


Hoera! We krijgen binnenkort de sleutel van ons splinternieuwe huis! De woning is bijna af en staat in een nieuwe wijk in Nijmegen. Leuk, leuk! Toen de straatnaam bekend werd, vond ik deze wel lollig: de Pé Hawinkelsstraat. Ik ben inmiddels wel gewend om mijn naam correct te spellen wanneer mensen mijn gegevens nodig hebben. Dus komt telkens routineus uit mijn mond: “Sabine Schuuring-Broks. Schuuring met dubbel ‘u’ en een ‘g’ op het eind en Broks met ‘kaa es’.”


Nu een nieuwe riedel erbij. De Pé Hawinkelsstraat. “Nee, niet à la P.C. Hooftstraat: P.H. Winkelstraat. Maar de hoofdletter ‘p’ met een ‘e’ erachter met daarop een accent aigu. Je weet wel, een streepje naar rechts. Daarna de kapitale letter ‘h’ en aaneengeschreven winkelsstraat met twee ‘essen’.”
Leuke uitdaging, maar als tekstschrijver ben je immers dol op het corrigeren van woorden dus voor mij wordt dit een waar feest!

Taalvirtuoos
Wat wil nu het toeval? Die beste heer Hawinkels was…(hoor de pauken)…ook tekstschrijver. En hoe! Een cultheld, een taalvirtuoos die veel publicaties op zijn naam heeft staan. Vandaar dat zijn naam nu ook op een straatnaambordje prijkt naast de nevengelegen ‘Godfried Bomansstraat’ (óók toevallig: Bomans had ik eerder al geciteerd op mijn website!), de ‘Tjalie Robinsonstraat’ en de ook nieuw geschapen ‘Henk van Tienhovenstraat’. Al deze heren ‘zaten in de teksten’. Hebben hun sporen verdiend!

Wow, dé ultieme buurt om te wonen als tekstschrijver, niet? Net als een fanatieke beroepsvoetballer die in de Faas Wilkesstraat komt te wonen, de hoek om loopt om via de Hans Boskamplaan in de Luc Fladdreef zijn boodschappen te doen! Of anders kan ook: de fanatieke beroepsvoetballer woont in de Jeroen Boerestraat, loopt de hoek om en via de Hans Boskamplaan gaat hij in de Luc Fladdreef zijn boodschappen doen!

34 jaar
Pé is, evenals de Nederlandse international Jeroen Boere, helaas te jong gestorven. Pé Hawinkels werd slechts 34 jaar. En hoe toevallig: ik ben eveneens 34 jaar! Eerie!
Hawinkels, een ‘wilde rakker’ die van grote, snelle auto’s hield, een wild leven erop nahield, niet vies was van drugs en tevens een bekendheid in het Nijmeegse kroegenleven. Deze zogenoemde James Dean van Nijmegen was een heuse rokkenjager.
Onze levensstijlen verschillen gelukkig: ik ben geen ‘broekenjager’, heb een prachtig huwelijk met een lieve man en we vormen een ‘Blue Band-gezinnetje’ met ons schattige babyzoontje en eigenwijze peuterdochtertje. We hebben een ‘Ford Familiebak’ uit ik meen 2004. Het Nijmeegse kroegleven kent mij niet. Zo nu en dan een terrasje pikken in de binnenstad of aan de Waalkade vind ik voldoende.
Herman Brood zei over de dood van Hawinkels : “Pé is dood en dat is kut.” Dat kan Herman niet meer over mijn dood zeggen, hij is immers zelf niet meer onder ons.

Deze ‘tekstschrijversbuurt’ bevat namen van ‘collega’s’ die overleden zijn, maar wel een aanzienlijk hogere leeftijd hebben bereikt dan Pé. Dus laten we het erop houden dat het toeval is dat onze straat de naam van een op 34-jarige leeftijd gestorven tekstschrijver draagt. Of zullen we alsnog ons huis verkopen en in de Godfried Bomansstraat gaan wonen?


® 2010-2019 Sabine Broks Teksten
Alle rechten voorbehouden